فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال ششم شماره 1 (بهار 1391)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال ششم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدابخش احمدی، مهدی شیخ، حسن سرابندی صفحات 1-9
    این مطالعه با هدف بررسی و شناخت نقش دلبستگی به خدا در تاب آوری و سلامت روان والدین کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر انجام شد. دراین مطالعه توصیفی - همبستگی، تعداد 296 نفر از والدین دارای کودک عقب مانده ذهنی آموزش پذیر بر اساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی نسبتی از بین جامعه مورد نظر انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از سه نوع پرسشنامه، دلبستگی به خدا، تاب آوری و چک لیست نشانگان رفتاری استفاده شد. نتایج پژوهش حاصل از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون نشان داد، بین دلبستگی ایمن به خدا با تاب آوری و سلامت روان، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و بین دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به خدا با تاب آوری رابطه منفی و معنی دار و با سلامت روان رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین نتیجه تحلیل رگرسیون نشان داد، متغیر دلبستگی به خدا در بعد ایمن می تواند 70% متغیر تاب آوری را تبیین کند. دلبستگی ایمن به خدا با تاب آوری و سلامت روان ارتباط مثبت و معنادار و دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به خدا با تاب آوری و سلامت روان ارتباط منفی و معناداری دارد. بنابراین احتمالا می توان در افراد مختلف با تغییر کیفیت دلبستگی افراد به خدا سلامت روانی آنان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: مذهبی بودن، اضطراب، دلبستگی، تاب آوری، سلامت روان
  • جواد کاوسیان، پروین کدیور، ولی الله فرزاد صفحات 10-25
    پژوهش حاضر نقش واسطه ای نیازهای اساسی روانشناختی (خودفرمانی، شایستگی و پیوستگی)، خودتنظیمی انگیزشی (انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزگی تحصیلی) و هیجان های تحصیلی (لذت از کلاس و ناامیدی از یادگیری) در ارتباط بین متغیرهای محیطی حامی خودفرمانی دانش آموز با بهزیستی مدرسه را بررسی می کند. از طریق نمونه گیری خوشه ایدر سه مرحله 520 دانش آموز دختر و پسر از دبیرستان های سطح شهر کرج انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس های حمایت معلم از خودفرمانی دانش آموز، حمایت والدین از خودفرمانی دانش آموز، ارتباط با همکلاسی ها، نیازهای اساسی روانشناختی، مقیاس انگیزش تحصیلی، بهزیستی مدرسه و پرسشنامه هیجان های تحصیلی، می باشد. داده ها با بهره گیری از تحلیل عاملی تاییدی، محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد اثر مستقیم حمایت معلم از خودفرمانی دانش آموز، حمایت والدین از خودفرمانی دانش آموز و ارتباط با همکلاسی ها بر نیازهای اساسی روانشناختی اثر مستقیم و معنادار دارند. همچنین حمایت معلم از خودفرمانی دانش آموز از طریق متغیرهای واسطه ای پژوهش بر بهزیستی مدرسه اثر غیرمستقیم معناداری ندارد. اما اثر غیرمستقیم حمایت والدین از خودفرمانی دانش آموز و ارتباط با همکلاسی ها بر بهزیستی مدرسه معنادار است. اثر مستقیم خودفرمانی، پیوستگی، بی انگیزگی تحصیلی و هیجان تحصیلی لذت از کلاس بر بهزیستی مدرسه معنادار است، و در آخر اینکه خودفرمانی، شایستگی، پیوستگی، انگیزش درونی تحصیلی و انگیزش بیرونی تحصیلی بر بهزیستی مدرسه اثر غیر مستقیم و معنادار دارند. بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که نیازهای اساسی روانشناختی، خودتنظیمی انگیزشی و هیجان های تحصیلی نقش واسطه ای بین متغیرهای محیطی حامی خودفرمانی دانش آموز و بهزیستی مدرسه ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روانشناختی، خودتنظیمی انگیزشی، هیجان های تحصیلی، خودفرمانی دانش آموز، بهزیستی مدرسه
  • راشین صبری¬نظرزاده، محمد¬سعید عبدخدایی، زهرا طبیبی صفحات 26-35
    در این پژوهش رابطه علی احساس انسجام و سخت کوشی روانشناختی، راهبردهای مقابله ای و سلامت روان بررسی شد. شرکت کننده ها 405 زن ساکن در شهرستان اهواز در بازه سنی 25 تا 55 سال بود. پرسشنامه های احساس انسجام فلسنبرگ و همکاران، سخت کوشی نجاریان و همکاران، راهبردهای مقابله ای موس و بیلینگز و سلامت روان گلدبرگ توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که الگوی پیشنهادی پیوند احساس انسجام، سخت کوشی، راهبردهای مقابله ای و سلامت روان با داده ها برازش دارد. ضریب مسیر مستقیم و غیر مستقیم احساس انسجام و سلامت روان نیز معنادار بود. همچنین ضریب مسیر اثرات مستقیم سخت کوشی بر راهبرد مقابله ای هیجان مدار، احساس انسجام بر راهبرد مقابله ای هیجان مدار و راهبرد مقابله ای هیجان مدار بر سلامت روان به لحاظ آماری معنادار بود. نتایج و یافته ها نشان داد که احساس انسجام و سخت کوشی نقش تعیین کننده ای در سلامت روان دارند. همچنین تحلیل مسیر مدل علی نشان داد که برخی متغیرها رابطه آنها را پیچیده می کند
    کلیدواژگان: احساس انسجام، سخت کوشی روانشناختی، سلامت روان، راهبردهای مقابله ای
  • سیما عالمی، علیرضا مرادی، آرش جنابیان صفحات 36-44
    بر اساس آخرین ویراست انجمن روان پزشکی امریکا (DSM-IV-TR) سرطان به عنوان یک حادثه آسیب زا می تواند سلامت روانشناختی و شناختی همسران افراد مبتلا به سرطان به عنوان مراقبت کنندگان بیماران تحت تاثیر قرار داده و ممکن است علائم PTSD را نشان دهند. توجه به این امر در ارتقاء بهبود بیماران مبتلایان تاثیر به سزایی دارد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سرطان (در حین درمان و بعد از درمان) بر عملکرد های هیجانی (اضطراب، افسردگی، نشانه های اختلال استرس پس از سانحه) و عملکرد شناختی (حافظه ی شرح حال) همسران می پردازد. 120 نفر در سه گروه (همسران افراد مبتلاء به سرطان (در حین درمان)، همسران افراد مبتلا به سرطان (پس از درمان) و افراد سالم) که در متغیر های جنس، سن و هوش، همتا شدند در مطالعه شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل، مقیاس تجدید نظر شده هوش وکسلر (ویرایش تجدید نظر شده فارسی، (WAIS-R، مقیاس تاثیر رویداد(IES-R)، سیاهه افسردگی بک (BDI-II)، سیاهه اضطراب بک (BAI) و آزمون حافظه شرح حال (AMT) و پرسشنامه حافظه شرح حال (AMI) بود. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در افسردگی میان گروه ها مشاهده نشد. اما گروه در حین درمان اضطراب بیشتری را نسبت به گروه کنترل نشان داد. همچنین دو گروه هدف در نمره ی کل مقیاس PTSD تفاوت معناداری نشان ندادند. نتایج همچنین نشان داد که دو گروه هدف در پاسخ های اختصاصی، حافظه رویدادی و نمره کل حافظه شرح حال عملکرد پائین تری داشتند. یافته های پژوهش بر اساس نظریه های مطرح در مورد رابطه میان هیجان و شناخت به ویژه در خصوصPTSD قابل بحث است
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، حافظه شرح حال معنایی، حافظه شرح حال رویدادی، سرطان، همسر
  • حسن شفیعی، علیرضا آقایوسفی صفحات 45-56
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر نوروزگرایی بر پردازش اطلاعات چهره های هیجانی در نوجوانان انجام شد. آزمودنی ها (30 نورزگرای بالا و 30 نورزگرای پایین) براساس نمرات بعد شخصیتی نوروزگرایی در پرسشنامه شخصیت نوجوانان آیزنک (JEPQ) و انجام یک مصاحبه بالینی نیمه ساختار یافته برگزیده شدند و سپس نسخه تصویری تکلیف رایانه ای دات پروب اصلاح شده روی آنها اجرا گردید. از تحلیل واریانس مختلط برای تحلیل نتایج استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که نوجوانان نوروزگرای بالا نسبت به چهره هیجانی خشمگین گوش بزنگی توجهی نشان می دهند در حالی که نوجوانان نوروزگرای پایین نسبت به چهره هیجانی خشمگین اجتناب توجهی نشان می دهند. نتایج این پژوهش نشان داد که صفت شخصیتی نوروزگرایی در نوجوانان می تواند باعث ایجاد سوگیری توجه نسبت به چهره های هیجانی گردد.
    کلیدواژگان: نوجوانان، نوروزگرایی، چهره های هیجانی، پردازش اطلاعات، سوگیری توجه، تکلیف دات پروب
  • مهرداد اکبری، حسین زارع صفحات 57-65
    نوجوانی یکی از چالش انگیزترین دوره های رشد زندگی انسان است. تجربه های شخصی، زیستی و روان شناختی تغییرات گسترده ای را در این دوره به وجود می آورند و طی این تغییرات، افراد محرک های رفتاری و هیجانی جدید و متفاوتی را برای زندگی بزرگسالی خود کشف می کنند. هدف اصلی این مطالعه تعیین ارتباط بین هیجان طلبی، سبک های تصمیم گیری با رفتارهای مخاطره جویانه نوجوانان شهرستان دزفول بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. 450 دانش آموز دبیرستانی شهر دزفول به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. در این مطالعه از مقیاس سنجش رفتارهای پرخطر، مقیاس هیجان طلبی زاکرمن (فرم 40 سوالی) و پرسشنامه سبک های تصمیم گیری عمومی استفاده شد. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رفتار مخاطره جویانه با نمره کلی هیجان طلبی و زیر مقیاس های آن رابطه مثبت معنی دار و با سبک های تصمیم گیری شهودی و وابسته رابطه مثبت و با سبک تصمیم گیری منطقی رابطه منفی داشت. همچنین سبک های تصمیم گیری شهودی و فوری با هیجان طلبی همبستگی مثبت و سبک منطقی همبستگی منفی داشت. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که هیجان طلبی، تصمیم گیری، جنسیت و سن در مجموع 40% از تغییرات واریانس رفتار مخاطره جویانه را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: مخاطره جویی، هیجان طلبی، سبک های تصمیم گیری و نوجوانی
  • محسن سعیدیان اصل، مصطفی خانزاده، جعفر حسنی، فروغ ادریسی صفحات 66-78
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی نسخه ی فارسی مقیاس حالت دلبستگی بزرگسال (SAAM)، انجام شد. بدین منظور، 321 نفر (شامل 148 نفر پسر، 173 نفر دختر) از دانشجویان دانشگاه شیراز با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کننده ها نسخه ی فارسی مقیاس حالت دلبستگی بزرگسال (SAAM)، نسخه ی تجدید نظر شده ی مقیاس دلبستگی بزرگسال (RAAS)، ویرایش دوم سیاهه ی افسردگی بک (BDI–II) و سیاهه ی اضطراب بک (BAI) راتکمیل نمودند. روایی سازه ی نسخه ی فارسی مقیاس حالت دلبستگی بزرگسال (SAAM) از طریق تحلیل عاملی و همبستگی های درونی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، ضرایب روایی همزمان (همگرا) مقیاس بر اساس ضرایب همبستگی این مقیاس با نمرات نسخه ی تجدید نظر شده ی مقیاس دلبستگی بزرگسال (RAAS)، ویرایش دوم سیاهه ی افسردگی بک (BDI–II) و سیاهه ی اضطراب بک (BAI) محاسبه شد. علاوه بر این، برای بررسی اعتبار نسخه ی فارسی مقیاس حالت دلبستگی بزرگسال (SAAM) از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تحلیل مولفه ی اصلی با استفاده از چرخش واریماکس، وجود سه عامل دلبستگی ایمن، اضطرابی و اجتنابی را برای این مقیاس آشکار ساخت که هماهنگ با ساختار عاملی مقیاس حالت دلبستگی بزرگسال (SAAM) در جامعه ی اصلی بود. نتایج همبستگی های درونی و همبستگی این مقیاس با نسخه ی تجدید نظر شده ی مقیاس دلبستگی بزرگسال (RAAS)، ویرایش دوم سیاهه ی افسردگی بک (BDI–II) و سیاهه ی اضطراب بک (BAI) بیانگر روایی سازه و همگرای مطلوب مقیاس بود. اعتبار این مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای زیر مقیاس ها، بین 72/. تا 84/. به دست آمد. با توجه به ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی مطلوب نسخه ی فارسی مقیاس حالت دلبستگی بزرگسال (SAAM) در این پژوهش، می توان از این مقیاس در زمینه های پژوهشی و بالینی در جمعیت ایرانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: دلبستگی، مقیاس حالت دلبستگی بزرگسال، ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی
|
  • Khodabakhsh Ahmadi, Mahdi Sheikh, Hasan Sarabandi Pages 1-9
    This study has been carried out with the aim of studying and recognizing the role of attachment to God in Resilience and mental health of the parents of trainable mentally retarded children. In this descriptive، correlational research performed in 2010، 296 parents of trainable mentally retarded children were selected based on Morgan table and through stratified random sampling from the desired population and were then investigated. To collect the data three questionnaires were used: attachment to God، resiliency and checklist of behavioral signs. Analysis of the data through correlation coefficient and regression analysis showed that there was a positive meaningful relationship between secure attachment to God and resilience and mental health. Furthermore، there was a significant negative relationship between anxious، inevitable attachment to God and resilience and mental health. Also the result of regression analysis showed that the variable secure attachment to God can explain 70 percent of the variable resilience. Secure attachment to God had a significant positive relationship with resilience and mental health، and anxious and inevitable attachment to God had a significant negative relationship with resilience and mental health. Therefore it is likely to improve the individuals’ mental health by changing the quality of their attachment to God.
    Keywords: Religiousness, Anxiety, Attachment, Resilience, mental health
  • Javad Kavousian, Parvin Kadivar, Valiolah Farzad Pages 10-25
    The current study investigates the mediating role of basic psychological needs (autonomy competence and relatedness)، motivational self-regulation (intrinsic motivation، extrinsic motivation and academic demotivation) and academic excitement (class enjoyment and learning hopelessness) in the relationship between environmental factors supporting student''s academic autonomy and school well-being. Through multi stage cluster sampling، 520 male and female students were selected from Karaj’s high schools. The tools used in this study included teacher’s supporting student’s autonomy scale، parents’ supporting student’s autonomy scale، the scale of relationship with classmates، basic psychological needs scale، academic motivation scale، school well-being scale، and academic emotions questionnaire. Data were analyzed by confirmatory factor analysis، cronbach alpha and structural equation modeling. Findings of the study demonstrated that teacher’s supporting student’s autonomy; parents’ supporting student’s autonomy and the relationships with the classmates had a significant and direct effect on the basic psychological needs. Furthermore، teacher’s supporting student’s autonomy through mediatory variables of the study didn’t have direct and significant effect on school well-being. However the indirect effect of parents’ supporting student’s autonomy was significant. Autonomy، relatedness، academic demotivation and class enjoyment had significant direct effect on school well-being. In addition، autonomy، competence، relatedness، academic intrinsic and extrinsic motivation had an indirect، significant effect on school well-being. Therefore، it can be concluded that basic psychological needs، motivational self-regulation and academic emotions played a mediating role between the environmental variables supporting student’s autonomy and school well-being.
    Keywords: basic psychological needs, motivational self, regulation, autonomy support, academic emotions, school well, being
  • Rashin, Sabri Nazarzadeh, . Mohammad Saeid, Abdkhodaei, . Zahra, Tabibi Pages 26-35
    The current study investigated the causal relationship between the sense of coherence (SOC) and psychological hardiness، coping strategies and mental health. 405 women from Ahvaz City، with ages ranged between 25-55 years participated in the study. Flensborg-Madsen et al. ''s sense of coherence scale، Najarian et al. ''s hardiness scale، Moss and Billings stress coping strategies، and Godberg''s mental health scale were administered. The results of path analysis indicated that the proposed model which linked sense of coherence، psychological hardiness، coping strategies and mental health fitted the data. Direct and non-direct path coefficients of the sense of coherence and mental health were also significant. Furthermore، path coefficients of the direct effect of hardiness on emotion-centered coping strategies، SOC on emotion-centered coping strategies and emotion-centered coping strategies on mental health were also significant. Findings indicated that the SOC and psychological hardiness had a determining role in mental health. Also، causal modeling path analysis demonstrated that some variables made their relationship complicated
    Keywords: sense of coherence, psychological hardiness, mental health, coping strategies
  • Sima Alemi, Alireza Moradi, Arash Jonabian Pages 36-44
    According to the last edition of APA (DSM-IV-TR)، the cancer has been known as a traumatic stress that can affect on Psychological and cognitive health in spouses as a caregiver and might show the signs of PTSD. Attention to this aspect is very important for treatment in cancer patients. This study examined the effect of cancer (during treatment and after treatment) on the emotional performance (anxiety، depression and post-traumatic stress disorder) and cognitive performance (autobiographical memory) on their spouses. 120 individuals in 3 groups (spouses of cancer patients (during treatment)، spouses of cancer patients (after treatment) and the healthy group)، that have been matched in sex; age and intelligence attend to the research. The instruments of the research include the Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised (WAIS-R)، the Persian versions of the Impact of Event Scale-Revised (IES-R)، the Beck Depression Inventory-II (BDI-II)، the Beck Anxiety Inventory (BAI)، the Autobiographical Memory Test (AMT) and the Autobiographical Memory Inventory (AMI). Results indicated that no significant difference in depression was found between all three groups but the target group (during treatment) showed more psychological distress than the control group. Both of target groups indicated no significant difference in PTSD at all and control group showed higher levels of episodic specificity، episodic memory and autobiographical memory scores than the other groups. The findings are discussed in terms of the proposed theory about interaction of emotion and cognition، especially PTSD
    Keywords: Anxiety, Depression, Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), Semantic Autobiographical Memory, Episodic Autobiographical Memory, Cancer, spouse
  • Hassan Shafiee, Alireza Aghayousefi Pages 45-56
    The aim of the present study was to investigate the effect of neuroticism on processing of emotional faces in adolescents. The subjects of the study (30 subjects with high neuroticism and 30 subjects with low neuroticism) were selected based on their scores in Junior Eysenck Personality Questionnaire (JEPQ) and also a semi-structured clinical interview was performed. Then computerized pictorial version of modified dot-probe task was carried out on them. The data were analyzed through mixed analysis of variance. The results of this study indicated that adolescents with high neuroticism showed significant vigilance to angry emotional face while adolescents with low neuroticism showed significant avoidance from angry face. The findings of this study demonstrated that personality trait of neuroticism in adolescents can cause attention biases to emotional faces.
    Keywords: Adolescents, Neuroticism, Emotional Faces, Information Processing, Attention Bias, Dot, probe task
  • Mehrdad Akbari, Hossein Zare Pages 57-65
    Adolescence is one of the most challenging periods of human life. Personal، biological and psychological experiences cause extreme changes in this period of life. During these changes adolescences discover new and different behavioral and emotional stimuli for their adulthood. The main purpose of this study was to determine the relationship between sensation seeking، decision-making styles and risky behaviors among the adolescents in Dezful city. Descriptive- correlational method was used in this study. 450 Dezful’s high school students (16. 3 and 1. 08 were the average age and standard deviation respectively) were selected through multi-stage random sampling. In this study، Young’s risky behaviors scale، Zuckerman sensation seeking scale (a 40 -item scale)، and questionnaire of general decision making styles were used. Analysis of Pearson correlation coefficient test showed that there was significant positive relationship between the risky behavior and the total score of sensation seeking and its subscales. Also، there was significant positive relationship between the risky behavior and the intuitive and dependant decision-making styles، and there was negative relation between the risky behavior and rational decision-making style. Furthermore، the intuitive and immediate decision – making styles were positively in relationship with sensation seeking and were negatively in relationship with rational decision-making style. The results of multiple regression analysis showed that the sensation seeking، decision making، gender and age together can explain 40% of the changes of risky behaviors variance.
    Keywords: Risky Behavior, Sensation seeking, Decision making, Adolescence
  • Mohsen Saaidian Asl, Mostafa Khanzadeh, Jaafar Hasani, F. Edrisi Pages 66-78
    The aim of this research was to investigate the Factor Structure and Psychometric Properties of the Persian version of State Adult Attachment Scale (SAAS). Using stratified random sampling method، 321 students (148 male and 173 female students) from Shiraz University were selected. Participants completed Persian version of State Adult Attachment Scale (SAAS)، revised version of the adult attachment scale (RAAS)، Beck Depression Inventory (BDI–II) and Beck Anxiety Inventory (BAI). The construct validity of the Persian version of State Adult Attachment Scale (SAAS) was assessed via factor analysis and internal correlations. Also، Concurrent validity coefficients of this scale were calculated based on the correlations of this scale with the revised version of the adult attachment scale (RAAS)، Beck Depression Inventory (BDI–II) and Beck Anxiety Inventory (BAI) scores. Moreover، using Cronbach’s Alpha the reliability of the Persian version of State Adult Attachment Scale (SAAS) was assessed. Principal component analysis with Varimax-rotation showed the three factors including Secure، anxious and avoidant attachments which were in accordance with factor structure of SAAM in major population. Result of internal correlations and correlations with BAI، BDI-II and RASS، revealed good construct and Convergent validity. Finally، reliability of these subscales were reached between 0/72 - 0/84 according to the Cronbach’s Alpha. According to the results of this study، SAAM can be used for the Iranian population in clinical and research fields as a reliable and valid scale.
    Keywords: Attachment, State Adult Attachment Scale (SAAM), Factor structure, Psychometric properties